Bed & Breakfast

onsdag den 30. april 2014

Mælkebøttesirup.

Jeg har prøvet at lave mælkebøttesirup. Min mand er ikke så vild med mælkebøtteblomster, så tænkte at noget sødt og velsmagende, kunne formilde hans syn, på den meget lidt yndede blomst. Jeg synes til gengæld at det er en smuk blomst, som jeg bliver glad af at se på. Dog luger jeg den væk i bedene.


Opskrift på mælkebøttesirup.
500 g mælkebøtteblomster 
2 økologiske citroner
2½ l vand
2 kilo rørsukker

Mælkebøttehovederne og citronerne i skiver, koges i vandet i 10 min.
mælkebøtterne sies fra, først i et dørslag, og derefter gennem en stofble.
Derefter tilsættes rørsukkeret og det koger i ca. 1½ time. Lav en størkningsprøve, hvis det stivner, hældes på skoldede atamon skyllede små glas. 


Mælkebøttesiruppen dufter og smager himmelsk.


Min mand var begejstret, for den lækre sirup. Jeg spurgte ham om han nu troede vi havde mælkebøtter nok, eller om vi måske skulle til at avle dem, men han mente at det nok rakte med dem vi havde :-)




30 kommentarer:

  1. Jamen fru Pedersen. Jeg kan mægtig godt lide idéen om, at intet går til spilde, og man bruger de ting naturen giver os. Men jeg undrer mig næsten dagligt over, alle de ting du overkommer. Det er så meget, at det næsten er utroligt. Du må have en overnaturlig energi, og jeg må blankt indrømme, at jeg råbte "NU STOPPER HUN!", da jeg læste indledningen. Godt klaret.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Nette.
      Jeg har ingen overnaturlig energi :-) jeg laver bare det jeg godt kan li :-) jeg ser sjældent tv derhjemme, men bliver opdateret på den front, når jeg er på arbejde. Jeg går gerne ude til det bliver mørkt. Jeg sover også helst 8 timer hver nat :-) Spiser sundt og springer over hvor gærdet er lavest, når der er noget jeg ikke er så vild med.

      Slet
  2. Fantastisk lækkert. Det er da en god idé at bruge noget mange bander over at have i græsplænen!

    SvarSlet
  3. Det er noget jeg aldrig har hørt om.
    Men sikke da en god ide at vende
    noget ikke så godt til noget godt.
    Måske det må prøves ud engang?
    Klem fra Lonni

    SvarSlet
  4. Hej Anette
    Mælkebøtte sirup- det lyder lækkert til pandekager.
    Jeg elsker mælkebøtter- men vil heller ikke have dem overalt.
    Kærlig Hilsen
    JetteMajken

    SvarSlet
  5. Mums, det lyder dejligt sødt - heldigvis har jeg ikke så mange mælkebøtter, men jeg overvejer at lave æblesirup til efteråret........ hvis der altså kommer nogen æbler i år.

    SvarSlet
  6. Jeg vidste ikke at man kan lave mældebøttesirup. Det vil jeg da prøve. Tak for opskrift :-) Her luger vi også mælkebøtterne væk fra bedene, men har masser i græsplænen hvor de da er fine.

    SvarSlet
  7. Ja Bent kan heller ikke lide mælkebøtterne, men jeg får vist ikke lavet sirup af dem.

    SvarSlet
  8. Uhm.... det lyder skønt, måske jeg skulle prøve :-). Det må da smage af sol og forår / sommer :-). Hvordan går det med "ungerne"......

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja du skulle prøve Margit, det smager skønt, sødt og mild. Der er kun en unge, den vokser med rekortfart og er noget så grim. Men den skal nok blive smuk :-)

      Slet
  9. Lyder lækkert ;-)
    Det bliver ikke nemt at finde 500g mælkebøtteblomster :-)
    Tak for opskrift.
    Ha' en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske du kan få lov at plukke på en økologisk mark :-) Ellers er du velkommen til at plukke hos mig :-)

      Slet
  10. Hej, den vil jeg prøve, jeg har for mange år siden lavet mælkebøttevin, kun med vand, sukker og mælkebøttehoveder. Den var god kold, og der var da vist dannet sig lidt alkohols i, men fik den ikke bedømt på det plan.

    SvarSlet
  11. Kære Anette.
    Uhm, det lyder dejligt. Det er garanteret også sundt. Jeg bruger mælkebøttehovederne sammen med citronmelisse, til en dejlig te..
    "Vores " gøg er kommet, så nu er det rigtigt forår. Den sidder nede i mosen og kukker.
    Kærlig hilsen Eliane

    SvarSlet
  12. hej Anette
    det var da dejlig, med en opskrifte på denne dejlige blomst, i stedet for bare at luge den op, så spis den
    jeg vil glæde mig til denne udsendelse
    hilsen kim

    SvarSlet
  13. Hvor lyder det dejligt, lige til at afprøve:-) Aldrig har vores plæne blomstret så flot gult som i år, så det er bare at plukke! Er spændt på hvor mange hoveder der skal plukkes til et halvt kilo;-)

    SvarSlet
  14. Elsker synet af mælkebøtter langs markvejen - og i plænen generer de mig heller ikke, men måske er det noget med "If you can't beat them, join them" ;-) I bedene gider jeg dem ikke, de må kende deres plads! Meget spændende også at bruge dem til gele, så gør de også gavn i maven!

    SvarSlet
  15. Mælkebøttesirup har jeg aldrig hørt om før. Men det har en smuk farve og det lyder lækkert..Super ide!

    SvarSlet
  16. meget har jeg prøvet, men ikke mælkebøttesirup. Den skal godt nok koge længe....! Men en slags gele af hybenrose blade har jeg prøvet medens jeg lå på camping. DET smagte fantastisk, rigtig den der rose-smag. Brombærmarmelade lavet i campingvogn er også afprøvet.

    SvarSlet
  17. Hvor meget bliver der ud af den opskrift ??
    Jeg er ved at gøre klar til at lave det i morgen - det må simpelthen prøves - bor lige ved siden af en kæmpemark, hvor de vokser i hobetal... og det skal da udnyttes..
    Tak for ideen - og god aften
    Mvh Gerd

    SvarSlet
    Svar
    1. Der blev 6 store og et lille glas, som du kan se på øverste billlede. De store glas er på størrelse med champinonglas. Rigtig god fornøjelse.

      Slet
    2. Lige et spørgsmål mere - kogte du hovederne ?? - jeg har læst at det bliver bittert - så jeg har siddet møjsommeligt og klippet de gule kronblade af -

      Startede med en hel spand fuld med mælkebøtter - og endte ud med 1 1/2 af de små glas med sirup...

      Men det smager himmelsk - så jeg starter da igen i morgen - det er en supergod værtindegave..

      Tak for tippet..
      Og god weekend.
      Mvh Gerd

      Slet
    3. Jeg klippede ikke det grønne af, og det er bestemt ikke bittert. Så det arbejde kan du godt spare. Men er spændt på om der mon er forskel i smagen :-)
      Ja det er en sød værtindegave, den kan man da kun blive glad for.

      Slet
  18. min mor lavede mælkebøttelikør - men sirup har jeg aldrig hørt om - det må jeg prøve☺

    SvarSlet
  19. Din mælkebøtte sirup smager dejlig , jeg fik lavet nogle flasker , og i dag har jeg lavet blåbær sirup - håber det bliver lige så lækkert .
    Tak for i lørdags .

    SvarSlet
  20. Oh det lyder godt, så kan det der luges væk også bruges. Er selv vild med de spæde blade i salat.

    SvarSlet
  21. Uhhh så lækkert. Skie go ide at få brugt de mælkebøtter til noget. Må straks afprøves ;0)
    Rigtig god dag

    Knus Lone

    SvarSlet
  22. Hej Fru Pedersen.
    Jeg har lige været på mælkebøtte rov og vil nu prøve at lave din skønne sirup, men jeg har et spørgsmål.
    Skal de skylles let inden? Jeg tænker på smådyr der måske gemmer sig.
    Mvh. Jane

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja de små dyr skal ikke koges med :-) God fornøjelse.

      Slet
  23. lyder spændende, ved du hvor lang tid sirupen kan holde. Jeg ænker nemlig på at lave den i vores naturbørnehus, som julegave til forældrene
    Hilsen Inge

    SvarSlet