Bed & Breakfast

søndag den 26. marts 2017

Velkommen sommertid.

Vintertiden er slut for denne gang, og nu kan vi se frem til en dejlig lang sommertid. Noget af det bedste ved sommertiden er de lange lyse aftner. At jeg igen kam gå i haven efter aftensmaden, er noget af det bedste jeg ved. Allerede i aften hvor det var lyst længere, var jeg ude at male i en af skurvognene.

Vores missemor har en fin stor rund mave, så om ikke så længe har vi søde og frække killinger igen.


Ænderne er begyndt at lægge æg, så inden vi får set os om, er der nuttede små ællinger i haven. Kyllinger skal der nok også komme i løbet af sommeren. Duerne har allerede fået de første unger. Havens fugle har travlt med fuglekasserne, og i dag fortalte John at han havde set rigtig mange stære ved stæremasten ude i marken.


 Nu er det for alvor tid til at gøre haven og de forskellige rum klar til beboelse. Jeg elsker udelivet, og forsømmer ikke en anledning til at gøre mine opholdssteder indbydenede.


De små flasker skal igen i år hænges op, så de kan fryde øjet med årstidens blomster fra haven.


Årets bedste tid er startet, og jeg vil nyde det i fulde drag. Er sikker på vi er mange der vil nyde de lyse og milde dage. Alle de ekstra gøremål i haven, som giver fornyet energi og glæde langt ind i sjælen. 


Rigtig dejlig og fantastisk sommertid til alle.

fredag den 24. marts 2017

Genbrug grene fra pletter i luften, til fin rede.

 Grene fra en forvokset pletter i luften, blev til en fin rede til betonæg.

 Den forvoksede pletter i luften, vokser i et støbt betontrug, som står ved siden af døren ind til drivhuset. Der har den stået i flere år og kommer troligt igen hvert forår. Den blev sidste sommer så kraftig, at døren blev svær at åbne og lukke. Så nu fik den en beskæring, så døren igen kan komme op og i. Jeg har ikke klippet mere af end højst nødvendigt, for den er så fin op ad drivhuset.


 Af afklippet formede jeg en rede, som passer perfekt til de hjemmestøbte betonæg.

Andre bøjelige grene kan også bruges til reder, feks. afklippet fra kaprifolie og klematis.
Da det snart er påske, forsømmer jeg ikke lejligheden til at pynte lidt op :-) 


torsdag den 23. marts 2017

onsdag den 22. marts 2017

DIY. Sådan laver jeg friske spirer.

Jeg er blevet spurgt hvordan jeg laver friske spirer, det gør jeg sådan her.

De friske spirer i dette glas er mungbønner.


De valgte frø lægges i blød natten over. Dagen efter hældes vandet fra, de skylles derefter 2 gange dagligt, indtil de er spiret. Glasset står i stuetemperatur på køkkenbordet, eller i vindueskarmen, men tåler ikke direkte sol. Efter spiring kan spirene opbevares nogle dage i køleskabet.


Her har jeg brugt et spireglas med trådvæv i låget. Et syltetøjsglas med gaze over åbningen kan også fint bruges. 


 Min gamle spirebakke, som jeg købte inden jeg flyttede hjemmefra, så den er ca. 34 år gammel. I den er der lavet uendeligt mange spirer i tidens løb.


Friske spirer er meget sunde og velsmagende. Herunder er det røde linser der er spiret.


Mange af de frø du har i køkkenet kan spires, og der kan købes et bredt udvalg. Poserne her er set i Bilka. 


 Jeg bruger de friske spirer i salat, som pynt på maden, samt i  friskpressede juicer.


Jeg lærte som helt ung at lave spirer af min farmor. Hun blev i en sen alder meget optaget af grøntsagers positive virkning på vores helbred, hvilket smittede :-) 

Du kan læse meget mere om friske spirer HER

tirsdag den 21. marts 2017

Perlebryllup.

I går fejrede Hr. Pedersen og jeg perlebryllup, 30 års bryllupsdag havde vi. En ganske almindelig mandag, men 30 år er værd at fejre, så hele familien var inviteret til aftensmad. John havde lavet morgenmad til os, inden han tog på arbejde, og en fin gave til perlebruden havde han også sørget for.


Et skilt med en vigtig tekst, en smuk buket og en kongekrone, i en træbakke. Ting som fruen kan få meget glæde af. 


Fruen fik dækket bordet i løbet af dagen. Et ekstra bord var slæbt ind, og eksta stole. Vi var 21 ialt.


Blomsterne på bordet, er alle nogle der kan genbruges i havens stilleben. Her er der duftende hvide martsvioler.


Da påsken er nært forestående havde der sneget sig et par påskehare på bordet.


Gæsterne kom kl. 18, og jeg havde lavet flotte orange juice som supplement til de øvrige drikkevarer. Maden bestod af kagemænd fra fiskehandleren, Bjarnes fisk. En med fisk og en med pålæg, da der er nogle der ikke er så begejstrede for fisk.


Kagemændene smagte vildt godt, og det var dejligt at jeg ikke skulle stå i køkkenet og lave mad hele dagen.



Til slut var der the/kaffe og festlagkage, islandsk lagkage, frugt og chokolade. En rigtig hyggelig aften, som sluttede tidligt, da de fleste jo skulle op og i børnehave/skole eller på arbejde. 

søndag den 19. marts 2017

Blåt i potteskuret.

Oprydnings og rengøringsrunden er nået til den gamle møddingsplads. Første stop var potteskuret, det var som ofte set før fyldt til bristepunktet, med alt muligt som jeg lige havde sat fra mig under tag. Ting der skulle sorteres, noget skulle på loftet, noget skulle afmonteres gran og grønt, samt afblomstrede forårsløg som skulle plantes. Bordet kan nu ses igen, og der er plads til at plante krukker og potter til.

Et lille stilleben blev hurtigt lavet på det lille bord. Hyacinter og perlehyacinter.




Betonæg i en rede med hø. Du kan se hvordan jeg laver betonæggene HER


I vinduet kom en række med perlehyacinter i zinkpotter, med lidt hø i kanten til at dække jorden. Jeg er vild med at bruge hø om foråret i både reder og i krukker.


Drivhusene er blevet tømt, vasket og nogle af tingene kommet ind igen, noget er kommet på loftet, og så er fuchierne kommet ud fra deres vinterophold.
Jo det går fremad, og samtidig pyntes der lidt op rundt omkring, elsker denne årstid, hvor det hele får en ny begyndelse.

Har du lyst at se hele potteskuret, så se HER

torsdag den 16. marts 2017

Grøn energi til havearbejdet.

Havearbejde kræver energi, det ved vist enhver. En men måde at få ekstra overskud på er at juice grøntsager. 
Efter en vinter med næsten konstant forkølelse, og afprøvning af diverse gode råd, uden større virkning, måtte der ske noget. Så for en måned siden investerede jeg i en juicemaskine, endnu en maskine der fylder i køkkenet, men til dato den mest benyttede. Den står fremme hele tiden. Tænk jeg er blevet så glad for den. Friskpressede juicer morgen og aften, giver god energi, og super næring til cellerne. 

Om morgenen laver jeg en blidt smagende juice, og til aften inden aftensmaden får vi en skrappere udgave, som virkelig booster immunforsvaret.
Jeg bruger mange forskellige grøntsager, ingefær, gurkemejerod, hvidløg, citron, lime, friske spirer og ukrudt fra haven. Tænk at jeg har gået og spejdet efter de første små skvalderkål og mælkebøtter, nu er de heldigvis nemmere at få øje på og plukke :-). 
Ikke alle kombinationer smager lige godt, men så kan man jo tænke de knap så velsmagende som sund medicin og brændstof for kroppen :-)
Det er også en tilvænning for smagsløgene, så nogle grøntsager som jeg ikke var så begejstret for i starten, er jeg nu ret vild med. Og der er jo rig mulighed for lege med smagen, og øve sig. Øvelse gør jo mester :-) 


Hjemmelavede friske spirer, nogle gange har det knebet med at nå at få dem spist, det er ikke noget problem længere, de ryger med i juicen. Efter jeg er begyndt at lave juicer, er der aldrig grøntsager der bliver for gamle, alt ryger i maskinen. De eneste det er synd for er hønsene :-) De må nøjes med pulpen, det der er tilovers når juicen er presset.


Der er noget facinerende og livsbekræftigende over spirer. Jeg har lavet spirer lige siden jeg som helt ung lærte det af min farmor. Det er især om vinteren og tidligt forår jeg laver dem.

Har du endnu ikke prøv et at lave dine egner juicer, kan det varmt anbefales.

Jeg har fundet masser af inspiration og information om juicer HER

tirsdag den 14. marts 2017

Græsset mangler vist varme.

Nu er alle plæner og græsgange revet af, så nu må der gerne komme lidt mere varme så græsset giver sig til at gro, og igen bliver frodigt grønt. Jeg glæder mig til duften af nyklippet græs. Glæder mig til at sidde på plænetraktoren og klippe græs og lade tankerne flyve.

Billederne herunder er fra den parkligende del af haven, der er klippet ned og revet af i bedene, og der ser nu helt fint ud igen.

 Bunden mellem birketræerne bliver snart helt blå af scilla, og lidt senere tager vibeæggene over. Senere igen er der bregner og hosta, samt fingerbøl og valmuer.



Broen ligger for enden af haven og fører over på marken.


Påskeliljerne i den del af haven er langt fremme, har taget den første buket, som sprang ud da den kom ind i varmen. Dejligt nu at kunne plukke både små og store buketter ind.




søndag den 12. marts 2017

Hvide moskusænder sælges.

Er det i år din have skal blive sneglefri :-)
Her har vi ikke længere dræbersnegle takket være vores moskusænder. Ænderne har det godt her i haven, går frit dagen lang. Moskusænderne ødelægger ikke planterne og skraber ikke i jorden, derfor kan jeg have dem fritgående. Eneste ulempe er et par klatter her og der, men det er jo ren natur gødning, når det er bedst.
Ænderne bidrager til en hyggelig og romantisk stemning i haven, de er rolige og vant til mennesker og andre dyr.



Grunden til at jeg sælger nogle af mine moskusænder er at de er flinke til at få ællinger, så jeg nu har lige rigeligt.



Ænderne koster 100 kr stykket og skal afhentes her, Skalstrupvej 36, 7570 Vemb, efter aftale på tlf. 40259625. Ænderne er udruget sidste sommer, de gamle slagtede vi til jul.


Moskusænder får de sødeste ællinger :-) 




lørdag den 11. marts 2017

Juleroser i vand, og arbejde i forårshaven.

De juleroser som jeg gennem de sidste år har købt til julehaven, er plantet ud i haven. Nu giver de blomster til dekorationer i vand. Jeg kan jo rigtig godt lide at lade blomsterhoveder flyde i alt fra fuglebade til store zinkbaljer og badekar. Især når der er overflod af georginer, er der mange af den slags dekorationer her i haven.

Englen med et fad i favnen fyldt med vand, og så 3 juleroser, uhmm...




2 hoveder i et lille fuglebad er nu også et dejligt skue.


Her har vi haft 9 graders varme i dag, og dagen blev brugt på arbejde i haven. Tænk vi var nød til at tage jakkerne af, så er det forår. Nedklipning af stauder og rivning af bede og plæner, nedfaldne grene og blade fjernes, uha hvor det pyntede, og gav varmen. I dag var det den parklignende del af haven der har stået for tur. I morgen bliver den del af haven færdig, der mangler ikke meget.
John var med i haven i dag, og så sker der bare meget mere, og det er så hyggeligt at være to om arbejdet.